Bevezetés

Ipari automatizálás

ipari_automatizalas

Cégünk Ipari Automatizálás területén hosszú évek óta a Siemens egyik legjelentősebb rendszerintegrátor partnere, elsősorban a Siemens automatizálási és hajtástechnikai termékeivel foglalkozik.

Tevékenységünk:

  • Rendszertervezés
  • Kivitelezés
  • Különböző rendszerek rendszerintegrációja
  • Elavult rendszerek cseréje (migrációja) komplett retrofit tevékenység
  • Szaktanácsadás
  • Speciális kiegészítő eszközök gyártása és integrációja
  • Siemens termék értékesítés

1. Gépvezérlés

Egyedi új gépek villamos és automatizálási feladatai megoldása a tervezéstől a felhasználói szoftveren keresztül a komplett kivitelezésig. Kis és közepes gépek (200-250I/O pont szám) elsősorban a SIMATIC PLC család S7-1200, ET200SP illetve a S7-1500 Compact eszközcsaládját használjuk figyelembe véve a feladat bonyolultságát- komplexitását is. A nagyobb feladatok megoldásánál alapvetően az S7-1500 nagyobb vezérlőit és a terepi jelek kezelésére az ET200SP eszközöket használjuk. A megjelenítési feladatokat elsősorban SIMATIC HMI Basic és Comfort paneleken oldjuk meg a felhasználói igények figyelembe vételével. Nagy komplexitás esetén a felügyeleti szinten WinCC RT Advanced PC bázisú szoftvert használunk.

Gyakorlatunk van használt gépek villamos és automatizálási felújításában is. Ilyenkor minden esetben figyelembe vesszük a felhasználó termelési igényeit és lehetőség szerint azokhoz igazítjuk tevékenységünket.

Az ügyfelek a gépeiket berendezéseiket sok estben szeretnék központi felügyelettel ellátni. Ennek az alapfeltétele, hogy ipari kommunikációs hálózatba lehessen kötni az egyedi gépeket. Ezekben a feladatokban rugalmas megoldásokat tudunk kínálni a Siemens Scalance hálózati eszközök és felügyeleti oldalon a WinCC RT Advanced, WinCC SCADA rendszerekkel.

2. Folyamatirányítás

Szakaszos és folyamatos technológiák esetén a villamos és automatizálási feladatokban tervezéstől a felhasználói szoftveren keresztül a komplett kivitelezésig rendelkezésre állunk. Itt a feladatok bonyolultságától függően elsősorban a SIMATIC ET200SP és S7-1500 eszközcsaládot használjuk. Sok esetben lehetőség van a technológia részekre bontására és akkor a kis méretű, adott esetben autonóm alrendszerekhez ET200SP vagy S7-1200 család tagjait alkalmazzuk. Amennyiben szükség van központi kezelő és megjelenítő rendszer kialakítására, akkor a WinCC RT Advanced vagy a WinCC SCADA rendszert telepítjük. Ipari kommunikációs hálózatokon keresztül a különböző technológiai részek integrálására van lehetőség. Itt elsősorban a Profinet vagy  Ipari Ethernet hálózatokat használjuk.

Meglévő automatizálási rendszerek sok esetben Profibus ipari kommunikációs hálózatot tartalmaznak. Sok esetben lehetőség van ezen hálózatoknak az újonnan telepített Ethernet alapú hálózatokba való integrálására. Ezzel a meglévő automatizálási rendszerek bekapcsolhatók az újonnan telepített rendszerekbe.

3. Ipari mérésadatgyűjtés

4. Elavult rendszerek felújítása

Régi adott estben elavult villamos és irányítástechnikával rendelkező gépek-folyamatirányító rendszerek esetében sokszor van lehetőség egy gépészeti vagy műszerezési korszerűsítés mellett felújítani a villamos és automatizálási rendszert is. A régi S5 vagy S7 bázisú rendszerek esetében a meglévő forrásprogramok alapján (egyszerűbb esetekben program konvertálással) lehetőség van mérnöki munka ráfordítással a modern rendszerekre (S7-1500, ET200SP, S7-1200) átalakítani az irányítástechnikát. Nem SIMATIC irányítástechnika esetén a felhasználói specifikáció és a meglévő hardver elemzésével szintén tudunk megoldást adni az új rendszerre SIMATIC bázison. Itt tevékenységünk a villamos és automatizálási részre terjed ki.

A felhasználóval közösen mérlegelve lehetőség van megtartani a meglévő kábelezést részben vagy egészben megfelelő technológiai konverterek-csatlakozások beiktatásával. Ilyen estben a migrációs munkát lehet részekre bontani, lehet tesztelni részletekre bontva az új rendszert és szükség estén visszaállítani az eredeti automatizálási állapotot a termelés zavartalansága érdekében. Ezeket természetesen a felhasználóval közösen alakítjuk ki.

5. Energia management