Bevezetés

A nagyfeszültségű berendezések diagnosztikai célú vizsgálatával régóta foglalkoznak a villamos energia iparági cégek. Többük erre megfelelő műszerekkel és próbafeszültség előállítására alkalmas berendezésekkel fel is készült.

A legnépszerűbb diagnosztikai módszerekké a visszatérő feszültség, veszteségi tényező, a részleges kisülés, a tekercsellenállás, az áttétel, a szigetelési ellenállás és a rövidzárási impedancia mérése váltak. Így a mai napig a legkeresettebbek az ezen paramétereket mérni tudó, helyszínen is alkalmazható műszerek (típus: 2816/5284U, 2818/5283, MIDAS 2881, 5286, 5287, 5288A, 5289, 5476, 2293, 2796).OWTS Szintén nagy népszerűségnek örvend a Haefely próbafeszültségek (AC, DC, IMP) helyszíni előállítására alkalmas berendezése (High Voltage Construction KIT). Az ezredfordulón elterjedt a középfeszültségű kábelhálózatok állapotfelmérését szolgáló OWTS kábeldiagnosztikai berendezés, amellyel először vált lehetségessé a szigetelés hibáinak roncsolásmentes behatárolása a kábel hossza mentén. Ennek utódja a TDS NT már jelentősen automatizálja, leegyszerűsíti a kiértékelést.

A 90-es évek második felében felismervén, hogy a szakterület magyar nyelvű irodalma messze nem felel meg az íly módon támadt igényeknek, hosszas előkészítő munka után sikerült megnyerniDiagnosztikai Könyv az áramszolgáltatók támogatását egy, a villamos berendezések diagnosztikai módszereit taglaló könyv elkészítéséhez. A könyv a szakterület legkiválóbb hazai szakembereinek bevonásával készült el a 2000. évben. Az azóta felmerült újdonságok megismerhetőségét az évente megrendezendő szigetelésdiagnosztikai konferenciák megszervezésével tesszük könnyebbé.  Az elhangzó előadásokat, az újabb ismereteket, híreket, vagy az adott fejezethez kapcsolódó készülékismertetőket a könyv eredeti fejezetcímei szerint is rendszerezzük itt.

Igény estetén – a diagnosztikai ismeretek terjesztése érdekében kihelyezett tanfolyamokat tartunk. Ezek a felhasználó igényei szerint lehetnek általános jellegűek, vagy szolgálhatják egy-egy konkrét diagnosztikai módszer rejtelmeibe való elmélyedést.

Kollégáink nagy tapasztalattal rendelkeznek helyszíni diagnosztikai mérések elvégzésében és kiértékelésében is.