II. Szigetelésdiagnosztikai Konferencia

Mottó: „A villamos főberendezések üzembiztonságának gazdaságos növelése szigetelésdiagnosztikával”

2002. április 25-26.
Lidó szálló – Balatonfüred, Aranyhíd sétány 12.

A villamosenergiarendszerek nagyfeszültségű berendezéseinek (transzformátorok, generátorok, kábelek, kapcsolókészülékek, stb.) helyszíni diagnosztikája az elmúlt öt évben jelentős fejlődésen ment át, amely által egyre több szakember kezdett ezen a területen dolgozni és vált a szigetelésdiagnosztika valamely részterületének szakértőjévé. Ez megteremtette a magyar nyelven is hozzáférhető szakirodalom igényét, amelyet részben sikerült kielégíteni a 2000-ben megjelent „Közép- és nagyfeszültségű villamos berendezések állapotellenőrzése” című könyv megjelentetésével. További igényként jelentkezett azonban az is, hogy az országban elszórtan dolgozó, növekvő számú szakemberek szervezett keretek között kicserélhessék egymással tapasztalataikat munkájuk még hatékonyabbá tétele érdekében. Egy ilyen fórumon az érintett szakemberek megismerkedhetnek a legújabb eredményekkel, másokat is foglalkoztató problémákkal, kicserélhetik tapasztalataikat.

2001. áprilisában elindítottunk egy olyan, évente megrendezendő szakmai fórumot is, ahol a hangsúlyt elsősorban nem az előadásokra, hanem a szakmai tapasztalatok cseréjét jobban biztosító konzultációkra kívántuk helyezni. A tavalyi konferencia nagy sikere bizonyította, hogy az iparág szakemberei igénylik és hasznosnak tartják az ilyen összejöveteleket.

Az idei programban helyet kapnak — többek között – a szigetelőolaj általános állapotával, ill. az olajban oldott „hibagázok” vizsgálatával foglalkozó szakemberek előadásai, valamint a tavaly igen nagy érdeklődéssel fogadott alkalmazói beszámolók is, ahol az egyes áramszolgáltatók diagnosztikai szakemberei ismertetik a területükön elért eredményeket, problémákat. A műszaki vonatkozások mellett fel kívánjuk vetni a diagnosztika tágabb, gazdaságossági összefüggéseit is.

 


Program

2002. 04. 25. (csütörtök)

1000 óra

Köszöntő (Kurali Lajos MEE Veszprémi Szervezet elnöke, Vécsi Barnabás, MTESZ Veszprémi Szervezet)

1005 óra

1020 óra

A Seba Dynatronic diagnosztikai berendezései 
(Tar László, Seba Hungária Kft.)

1035 óra

Transzformátor diagnosztikai és felújítási tapasztalatok az MVM Rt hálózatán. I. (Csépes Gusztáv, MVM Rt.)

1210 óra

Diagnosztikai mérőkocsik kialakítása. (Farkas László, ÉDÁSZ Rt., Deutsch György, ELMÜ Rt.)

1400 óra

Transzformátor diagnosztikai és felújítási tapasztalatok az MVM Rt hálózatán. II. (Dr. Woynárovich Gábor, OVIT Rt.)

1430 óra

1520 óra

Tekercselmozdulásmérés tapasztalatai. (Kispál István, B&C Kft.)

1620 óra

Transzformátorok és mérőváltók olaj- és HGA vizsgálatai. (Dr. Fekete Jenő, Dr. Balla József, BMGE, Dr. Szebeni Mária, Dr. Gaál Szabó Zsuzsanna, Tisza PharmaVet Kft., Stiegler Beáta, OVIT Rt., fórum)

1820 óra

Mérőváltók HGA vizsgálati tapasztalatai.
(Bujdosó Zsolt, DÉDÁSZ Rt.)

2002. 04. 26. (péntek)

0800 óra

Konzultáció az iparág diagnosztikai gyakorlatáról, tapasztalatairól. Gyakorló diagnosztikai szakemberek előadásai, ill. hozzászólásai.

  • Kovács János, DÉDÁSZ Rt.,
  • Deutsch György, ELMŰ Rt.,
  • Diagnosztika 2001 Barak Gábor ÉDÁSZ Rt.

Közben: Kapcsolási eredetű túlfeszültségek, transzformátordiagnosztikai irányzatok
(Tadibajev, rektor, Szentpétervári Energetikai Intézet)

1140 óra

ISO 9002 minősítésű tudásalapú karbantartási rendszer alkalmazásának tapasztalatai az asset menedzsmentben. (Philip Wester, Edwin Groot, Nuon Infracore, Hollandia)

1300 óra

A konferencia bezárása